Sommerhuse til salg

Har du kastet din kærlighed på et aktuelt sommerhus til salg på det danske boligmarked, er der en række ting, du bør være opmærksom på, inden du begiver dig videre ud i selve købsprocessen.

Først og fremmest gælder der i Danmark særlige regler for, hvem der må eje sådan en ejendom. Det er således kun personer, der har fast bopæl i Danmark, eller som tidligere har boet sammenlagt fem år i Danmark, der kan købe en fritidsbolig.

Men lever du op til disse kriterier, kan du begynde din søgning blandt alle de aktuelle sommerhuse til salg.

Hvor langt vil du køre til sommerhuset?

På Boligsiden finder du her en samlet oversigt over alle de sommerhuse, der i øjeblikket er udbudt på det danske boligmarked. Husene er spredt ud over hele landet. Og geografien er derfor også et vigtigt parameter at tage med ind i dine overvejelser, når du leder efter et sommerhus til salg.

For selvom et hus i Skagen kan friste, er det måske ikke det bedste valg, hvis du bor i København og ikke er interesseret i at skulle køre langt til dit personlige frirum. Risikoen for at du ikke vil få brugt huset tilstrækkeligt er stor, når der er langt til matriklen.

Omvendt kan det være, at et af de sommerhuse til salg, der ligger tæt på din helårsbolig frister, fordi afstanden er kort. Men det kan omvendt også vise sig at være en hæmsko, da du ikke vil få følelsen af at komme rigtigt væk hjemmefra

Måske er det havudsigten, der er det altafgørende parameter, når du ser på sommerhuse til salg. I så fald kan du med fordel orientere dig i denne oversigt, hvor du kan finde fritidsboliger, der har havudsigt og som koster under en million kroner.

Eller måske er det noget helt fjerde, der står øverst på din prioriteringsliste. Den endelige beslutning afhænger af dine personlige præferencer, som kun du kender.

Og det kan være et stort arbejde at søge blandt alle de aktuelle sommerhuse til salg. Derfor har Boligsiden lavet denne quiz, der kan lede dig på sporet af, hvilken type af sommerhus, du bør se nærmere på.

Hvor meget tid har du?

Tiden er også en vigtig faktor, når du ser på sommerhuse til salg. Stråtag, bindingsværk og klassisk idyl langs den jyske vestkyst virker fristende på mange. Men har man forelsket sig i et af de ældre sommerhuse til salg, skal man være opmærksom på, at der også følger en vedligeholdelsespligt med i købet.

For er I en travl børnefamilie, der er på jagt efter et sommerhus til salg, hvor I kan nyde et sjældent afbræk fra en hektisk hverdag, er det ikke som udgangspunkt tid, I har mest af. Derfor kan det være en god ide at overveje, hvor mange ekstra timer I har til at bruge på vedligehold af det sommerhus, som I har udset jer.

Befinder I jer omvendt i jeres otium, er det måske netop muligheden for at komme tættere på naturen og de praktiske sysler, der kan virke fristende ved det specifikke sommerhus til salg.

Ikke mindst hører spørgsmålet om størrelsen på det pågældende hus også med til de praktiske overvejelser. For har du behov for, at hele familien kan overnatte på adressen? Eller er det kun dig og dine nærmeste, der kommer til at gøre brug af fristedet?

Sommerhus eller flexbolig

Når man ser på et sommerhus til salg, er det også værd at overveje, hvorvidt man er på jagt efter et egentligt sommerhus, eller om en flexbolig også kan være en mulighed.

Forskellen er, at flexboligen egentlig er en helårsbolig, hvor kommunen har givet tilladelse til, at boligen må bruges som deltidsbolig.

Det kan i visse tilfælde vise sig at være mere skånsomt for økonomien, da disse boliger ofte har en lavere udbudspris end det klassiske sommerhus til salg.

Særlig finansiering for sommerhuse

Når man ser på sommerhuse til salg, er det også værd at vide, at det er muligt at låne 75 procent af prisen på sommerhuse som et realkreditlån og ikke 80 procent, som det er tilfældet, når du skal låne penge til et almindeligt hus. Den resterende del skal finansieres ved et banklån eller ved personlig betaling.

Måske kan du med fordel også rette blikket mod den del af markedet, der ikke ligger lige først for. For måske er det ikke et klassisk sommerhus til salg, som du skal koncentrere dig om.

Har du tid og overskud til processen, er det også en mulighed at købe et sommerhus på tvangsauktion.

Trænger du i den forbindelse til en opfriskning af de gældende regler og processen omkring dette, har Boligsiden lavet en særskilt guide til at købe bolig på tvangsauktion.

Vil du sætte dit sommerhus til salg?

Hvis du vil sætte dit sommerhus til salg, har vi lavet en sælgerguide, som du bør tage et kig på, før du bevæger dig ud på markedet. Og så skal du have fundet en ejendomsmægler, der passer til dig. Du kan finde oversigten over ejendomsmæglere her.