Lejligheder til salg

Når du ser på lejligheder til salg, er der en række ting, der kan være nyttige at vide.

Først og fremmest skal du selvfølgelig have det fulde overblik over alle de aktuelle lejligheder til salg. Det finder du her på Boligsiden, hvor alle lejligheder til salg er samlet på ét sted.

Du kan begrænse din søgning, så du kun får vist de lejligheder til salg, som findes i netop det område, du søger i. Samtidig kan du sortere på kriterier som størrelse, pris og hvilken etage lejligheden skal ligge på.

Få styr på økonomien, inden du ser på lejligheder til salg

Inden du kaster al din kærlighed på en af ledige lejligheder til salg, er det en god ide at få skabt et overblik over din økonomiske situation. Lav et budget, der tydeligt viser dine indtægter og udgifter, ligesom du i samme ombæring bør tage højde for din fremtidige situation: Har du fast job, eller ser fremtiden økonomisk usikker ud?

Med dette overblik kan du i samarbejde med din bank få klarhed over hvilket prisleje, du kan blive godkendt til at låne. Herefter er du klar til at intensivere din søgning blandt de aktuelle lejligheder til salg.

Boligsiden har lavet en særskilt guide med en beskrivelse af selve finansieringen til køb af din nye bolig.

Dine og de fælles udgifter

Når du har søgt blandt alle de aktuelle lejligheder til salg og fundet netop den, som du vil købe, handler det om at se på den konkrete salgsopstilling. Og her er der flere ting, som du bør lægge mærke til.

Foruden oplysninger om lejlighedens stand, boligens areal, ejerudgifter, den offentlige ejendomsvurdering og lignende fremgår også fællesudgifterne, når der er tale om lejligheder til salg.

I en ejerforening fordeles de fælles udgifter efter en fordelingsnøgle, som tager hensyn til størrelsen af de enkelte lejligheder. Derudover er der en række forbrugsudgifter som tv-signal, vand og varme, der fordeles efter forbruget i hver enkelt lejlighed.

Fællesudgifterne betales til ejerforeningen og indeholder omkostninger til eksempelvis rengøring af fællesarealer, forsikringspræmier og udgifter til administration.

Hvilken type handel er der tale om?

Blandt de mange lejligheder til salg er der flere, der bliver handlet som såkaldte forældrekøb. Er det den proces, du befinder dig i, har Boligsiden lavet en særskilt guide til netop forældrekøb, hvor du kan få gode råd.

Er der ikke tale om et decideret forældrekøb, men søger du i stedet efter en studiebolig blandt de mange lejligheder til salg, er der ligeledes en række gode råd, som du kan tage med dig i søgeprocessen.

Boligsiden har samlet en række gode råd til køb af studiebolig i denne guide, hvor du også finder de aktuelle lejligheder til salg, der er kategoriseret som studieboliger.

Imens nogle lejligheder til salg fremstår indflytningsklare, er der andre, der bedre kan betegnes som et håndværkertilbud. Er det sådan en lejlighed, du har forelsket dig i, kan du med fordel læse mere i denne guide med gode råd ved køb af håndværkertilbud.

Tilstandsrapporter og energimærkning af lejligheder til salg

Siden 2010 har det været et lovkrav at alle boliger, der bliver sat til salg i Danmark, skal udstyres med et energimærke. Det gælder også etageejendomme og dermed lejligheder til salg.

Men i modsætning til hushandler vedrører energimærkningen af ejerlejlighederne ikke den enkelte bolig, men derimod selve bygningen. Det er derfor også ejerforeningens ansvar at få ejendommen energimærket.

Til gengæld er en tilstandsrapport ikke obligatorisk i forbindelse med køb af lejlighed. Den bliver aktuel, hvis sælger eller køber ønsker en ejerskifteforsikring.

Under alle omstændigheder er det en god ide at få en byggesagkyndig med på råd, når du ser nærmere på de specifikke lejligheder til salg.

I forbindelse med salg af lejligheder er det nemlig køber, der har den såkaldte undersøgelsespligt. Det betyder, at man ikke efterfølgende kan udpege fejl og mangler ved lejligheden.

Hus eller lejlighed?

Måske er du i tvivl om en ejerlejlighed overhovedet er den rigtige boligtype for dig. Måske overvejer du i stedet et hus? Hvis det er tilfældet, kan du med fordel undersøge markedet for villalejligheder til salg.

Her får du en ejerlejlighed i et hus i et villakvarterer, hvor der ofte hører have og udendørs arealer med. Du får altså fordelene ved et hus, men du deler samtidig vedligeholdelsespligterne med ejeren af den anden lejlighed i huset.

Se alle de aktuelle villalejligheder til salg i denne oversigt.

Vil du selv sætte din lejlighed til salg?

Hvis du vil sætte din lejlighed til salg, har vi lavet en sælgerguide, som du kan tage et kig på, før du bevæger dig ud på markedet. Og så skal du have fundet en ejendomsmægler, der passer til dig. Du kan finde oversigten over ejendomsmæglere her.