Landejendomme til salg

Udsigten til fred og ro, mere natur og rigeligt med plads er ting, som kan få mange danskere til at drømme om et liv på landet.  Gælder det også dig, så læs med her.

Overvejer du at købe en af de aktuelle landejendomme til salg, er du ikke den eneste. En nylig opgørelse fra Boligsiden viste, at der er sket en stigning i antal solgte boliger i landzone.

På Boligsiden finder du en samlet oversigt over alle de aktuelle landejendomme til salg i Danmark.

Fælles for dem alle er, at der som udgangspunkt følger masser af natur med i købet.

Det kan være en fordel for nogle og en ulempe for andre. I hvert fald er det en god ide at overveje, om naturen udgør et aktiv for dig, inden du køber en af landejendommene til salg.

Tanken om at kunne bevæge sig frit og lade børnene løbe rundt på store grønne arealer, frister.

Man skal bare huske, at de store, grønne arealer også skal vedligeholdes. Hækken skal klippes, græsset skal slås, og urtehaven skal passes. Og når man ser på landejendomme til salg, er der ofte meget af det hele.

Landejendomme til salg byder på plads

Det er ikke kun antallet af udendørs kvadratmeter, der øges, når man køber en af de mange landejendomme til salg. Ofte får du også mere plads indendørs.

Det giver mange muligheder for ekstra plads til overnattende gæster, virksomhed i eget hjem eller andre formål. Men som før nævnt skal arealerne vedligeholdes, hvilket er vigtigt at være opmærksom på, når man forestiller sig sin egen fremtid i en af de aktuelle landejendommene til salg.

Udover den ekstra tid, som du skal bruge på de praktiske gøremål, kan det også ende med ekstra udgifter i takt med, at en større mængde opgaver, skal løses.

Det gælder især, når du ser på de ældre landejendomme. Disse lever ofte ikke op til de gældende krav til isolering og installationer. Derfor er det en god ide at få hele ejendommen gennemgået af en byggesagkyndig, så du er forberedt på de eventuelle udgifter, der eventuelt vil melde sig.

I den forbindelse kan det også være relevant at se på husets energimærkning i forhold til, om der kan være en gevinst at hente ved at energirenovere huset. Boligsiden har lavet en særskilt guide med alt, der er værd at vide om energimærkning af huset, hvor du kan læse mere om netop den proces.

Forskellige typer af landejendomme til salg

Når man taler om et hus på landet, er det også vigtigt at vide, at der findes forskellige typer af ejendomme. Er der tale om deciderede landejendomme til salg, eller er det et almindeligt hus. Det vigtige i denne sammenhæng er at skelne imellem, om der er landbrugspligt på ejendommen.

Tommelfingerreglen er, at der som udgangspunkt er landbrugspligt på en ejendom, når den er større end to hektar (20.000 kvadratmeter). Med landbrugspligten følger et krav om, at det samlede areal holdes ved lige. Men du er ikke forpligtet til at dyrke jorden.

Landbrugspligten er afgørende for, hvilket beløb du kan låne til boligen, hvilket beskatningsgrundlag, der ligger til grund samt hvilke rettigheder, der gør sig gældende. Samtidig kan der heller ikke tegnes en ejerskifteforsikring på disse landejendomme. Så sørg altid for at få undersøgt denne del grundigt, når du søger ny bolig blandt de aktuelle landejendomme til salg.

Taler vi omvendt om landejendomme uden landbrugspligt kan det være alle typer af boliger. Når landbrugspligten ikke er gældende, er der heller ikke krav om at holde arealerne ved lige. Men i det tilfælde du har forelsket dig i en landejendom til salg uden landbrugspligt, bør du stadig undersøge hvorvidt det er bopælspligt på stedet.

For at forberede dig til en eventuel handel, kan du blive klogere på alle de begreber, der følger med en bolighandel, og som er gode at kende, når man ser på landejendomme til salg. Det gælder for eksempel samlet boligareal, ejerudgift, energimærke, liggetid og salgstid, tilstandsrapport og vægtet areal.

Vil du selv sætte landejendomme til salg?

Er du omvendt sælger og vil sætte en eller flere landejendomme til salg, kan det være en god ide at undersøge sin bolig nærmere for at se, om der eventuelt er umiddelbare reparationer, der kan betale sig at udbedre, inden du sætter til salg.

Boligsiden har lavet en særskilt guide til BBR-oplysningerne, hvor du kan finde oplysninger om din egen bolig.

Ligeledes har vi lavet en sælgerguide, som du bør tage et kig på, før du bevæger dig ud på markedet for landejendomme til salg. Og så skal du have fundet en ejendomsmægler, der passer til dig. Du kan finde oversigten over ejendomsmæglere her.