Huse til salg

For mange danskeres vedkommende kommer der et tidspunkt i livet, hvor pladsen bliver for trang, og hvor drømmen om et hus begynder at fylde i bevidstheden.

Når det sker, er der hjælp at hente på Boligsiden. Her finder du nemlig en oversigt over alle huse til salg i Danmark, uanset hvilken dag på året, du går på boligjagt.

Samtidig kan du på Boligsiden orientere dig i de aktuelle statistikker på boligmarkedet. Det kan for eksempel være en god ide at undersøge prisniveauet i det område, hvor du søger bolig. Her kan du se de altid opdaterede salgspriser for huse i hele landet, og her kan du også søge statistikken frem for hver enkelt kommune. På samme måde kan du orientere dig i de aktuelle udbudspriser for huse til salg i Danmark.

Ligeledes kan det være en fordel at kende de aktuelle liggetider for villaer og rækkehuse til salg, som Boligsiden opdaterer hver måned.

Afvejning af prioriteter

Men inden du går i gang med at lede efter drømmehuset kan det være en god ide at finde ud af, hvilket hus du specifikt er på udkig efter.

For det første afhænger det meget af, hvilket sted du er i livet? Har du børn, kan det være, at en lille have står øverst på prioritetslisten. Omvendt kan netop haven være en af de ting, som ikke betyder så meget, hvis du ikke længere har hjemmeboende børn, og derfor er på udkig efter et mindre hus.

Du kan læse mere om hvilke ting, du med fordel kan overveje, når du søger efter huse til salg i Boligkøberens håndbog: Huskøb for begyndere fra A-Å.

Kend din type

Når du har dine prioriteringer klar, er du ét skridt nærmere dit drømmehus.

Men herefter er det vigtigt at vide, at et hus ikke bare er et hus. Der findes flere forskellige typer af huse til salg, og derfor giver det god mening at overveje hvilken hustype, du er til, hvilket du kan teste i denne quiz.

Hvilke energimærke går du efter?

Når du søger blandt alle de aktuelle huse til salg, er det også væsentlig at vide, hvilket energimærke dit nye hjem skal have.

Det er et lovkrav, at alle huse til salg er udstyret med et energimærke, der viser, hvor energieffektivt huset er, og hvilken gevinst der eventuelt kan opnås ved energirenoveringer. Men i den forbindelse er det også værd at overveje, om det er vigtigt for dig at få den bedste energimærkning nu og her, eller om du måske selv har mod på at lave energirenoveringer, som på sigt kan sænke energiforbruget i dit hus.

Du kan læse mere om energiordningen her.

Hvad skal du vide, når du ser på huse til salg?

Når du har fundet drømmeboligen, er der i forbindelse med et huskøb flere ting at være opmærksom på i selve handlen sammenlignet med eksempelvis køb af ejerlejligheder.

Først og fremmest bliver der udarbejdet tilstandsrapporter for huse til salg i Danmark, hvori du kan orientere dig om boligens stand, og hvad der eventuelt ligger af kommende udgifter til renoveringer.

Nye begreber at sætte sig ind i

Når du gennemgår salgsopstillingerne for huse til salg, vil du også støde på flere begreber. Blandt andet går udtrykket ejerudgift igen og igen.

Ejerudgiften dækker over en hel række af månedlige udgifter til boligen, som du bør regne ind i dit budget.

I nogle salgsopstillinger for huse til salg vil du også kunne støde på ordet hjemfaldspligt. Det betyder, at der hører en tinglyst tilbagekøbsret med til boligen, og at kommunen efter en årrække reelt kan tilbagekøbe den grund, som ejendommen ligger på. Og det vel at mærke til en lav pris

Når du har fundet det hus, du ønsker at byde på, kan det ligeledes være nyttigt at undersøge de aktuelle informationer, som er tilgængelige i det såkaldte BBR-register.

BBR står for Bygnings- og Boligregisteret, og heri står det beskrevet, hvornår en bolig er opført, hvad der er af eventuelle tilbygninger, ligesom du kan se et matrikelkort, så du ved præcis, hvor boligen ligger henne på matriklen.

Endelig har du som potentiel huskøber formentlig også hørt om begrebet offentlige ejendomsvurderinger. Alle boliger i Danmark har en offentlig ejendomsvurdering, og det er denne, som afgør, hvor meget man som boligejer skal betale i ejendomsværdiskat og grundskyld.

Det er væsentligt at vide, når man ser på huse til salg, fordi man som husejer netop betaler både ejendomsværdiskat og grundskyld.

Har du hænderne skruet godt på?

Blandt de aktuelle huse til salg findes der også de såkaldte håndværkertilbud. Altså et hus, der trænger til omfattende renovering.

Hvis man har lyst og kræfter til at gå i gang med opgaven, kan man både spare lidt penge på købet af selve boligen, ligesom man får muligheden for at indrette og renovere boligen i præcis den stil, man ønsker.

Har du fundet et håndværkertilbud blandt de aktuelle huse til salg, og ønsker du at byde på det, har Boligsiden lavet en særskilt guide med relevante spørgsmål, som du med fordel kan stille dig selv, inden du køber et håndværkertilbud.