Grunde til salg

Kan du ikke finde præcis det hus, der falder i din smag, er løsningen måske at bygge det selv. Til det formål har du brug for et overblik over de samlede antal grunde til salg i Danmark. Det er så at sige den første hjørnesten i dit kommende byggeprojekt.

Når du kigger på grunde til salg, er geografien i første omgang afgørende. Du skal gøre op med dig selv, hvor du vil bo, og dermed hvor du skal søge efter grunde til salg.

På Boligsiden kan du se en samlet liste over alle de aktuelle grunde til salg i Danmark.

I den forbindelse er økonomien en væsentlig faktor. Blandt de aktuelle byggegrunde til salg i landet, er der nemlig stor forskel i prisen. Generelt kan det konstateres, at jo længere øst du kommer i landet, jo dyrere bliver de udbudte grunde til salg også.

Boligsiden har skrevet en artikel om hvordan prisen og størrelsen på byggegrunde varierer i Danmark, som du kan læse her.

Hvor stor skal din grund være?

Er du ikke bundet til en geografisk placering grundet job eller familie, kan der derfor være en ide i at søge efter grunde til salg flere steder i landet. Jo mindre du skal betale for selve byggegrunden, jo større rådighedsbeløb har du til at bygge hus for.

I denne artikel kan du blive klogere på, hvor meget det egentlig koster at bygge et nyt hus.

I Jylland er grunde til salg typisk billigere, men de er samtidig også ofte større. Og netop størrelsen er også et væsentligt spørgsmål at tage stilling til i processen med at finde den rigtige byggegrund.

Lokalt stiller både kommuneplaner og den enkelte lokalplan krav om, hvor stor en del af din grund, du må bygge på. Normalt er bebyggelsesprocenten i parcelhuskvarterer på 30 procent, men der kan sagtens være lokale forskelle.

Så inden du forelsker dig i en af de aktuelle grunde til salg, er det afgørende, at du har læst den gældende lokalplan, så du ved, hvilke regler der gælder i dit område. Det nytter ikke noget, at du køber en lille grund, hvis du drømmer om at bygge et palæ.

Når du skal bygge nyt og leder efter grunde til salg kan det samtidig være en god ide at orientere sig i det gældende bygningsreglement, hvor du finder alle de gældende regler og bestemmelser.

Leder du efter grunde til salg i et nyt område eller i et klassisk kvarter?

I forbindelse med den geografiske placering er det også relevant at overveje, hvorvidt du ønsker at søge efter byggegrund i et allerede eksisterende boligkvarter, eller om der i stedet skal være tale om en ny udstykning.

Begge dele kan have sine fordele og ulemper. Leder du efter grunde til salg i et etableret boligområde, kan det være svært overhovedet at finde en. I så fald skal du måske i stedet se efter et eksisterende hus i så dårlig stand, at det kan betale sig at rive huset ned og derefter bygge nyt på grunden.

Fordelen ved dette er, at der allerede hersker et naboskab i området. Der er som regel hæk eller plankeværk omkring grunden, og du skal ikke se på bare marker, når du er flyttet ind.

Når du i stedet ser på grunde til salg i form af nye udstykninger, er området også som regel mere goldt. Og du skal have tålmodighed til at se tingene spire og vokse frem. Omvendt er det et område, hvor alle beboere er nye på samme tid og derfor formentlig også interesseret i at opbygge et nyt fællesskab sammen.

Hvilke grunde til salg leder du efter?

Når vi taler om at finde den rette byggegrund, er det desuden vigtigt at skelne mellem hvilken type af bolig, der skal stå på grunden. Taler vi om et helårshus, er det tilsvarende helårsgrunde til salg, som du skal målrette din søgning efter. Du kan se en samlet oversigt her. Er det omvendt et nyt sommerhus, du gerne vil bygge, er det i kategorien fritidsgrunde til salg, du skal søge. Denne oversigt finder du her.

Uanset hvilken byggegrund du er ude efter, bør du så vidt muligt få undersøgt jordbundsforholdene, inden du køber grunden. Dermed kan du få besvaret spørgsmål som: Er jorden meget forurenet? Er der behov for ekstra fundering? Eller er der store mængder jord, som skal køres væk? Alle dele kan hurtigt løbe op i ekstra og meget omkostningstunge udgifter.

Hold øje med kommunen

Ved du, hvilken kommune du ønsker at bo i, kan du også med fordel holde øje med kommunens hjemmeside. De har nemlig ofte grunde til salg, som måske kan blive basen for dit fremtidige byggeri.