Salg af grunde styrtdykker

PRESSEMEDDELELSE

Spar Nord og Boligsiden.dk

22. marts 2011

Salget af grunde ligger på det laveste niveau i flere år efter ikrafttrædelsen af ny momslov 1. januar 2011. Grundsælgerne rammes både af store prisfald og udgifter til moms.

Nye tal fra Boligsiden.dk og Spar Nord viser, at den nye momsregel har fået alvorlige konsekvenser for sælgere af byggegrunde. Salget af både helårs- og fritidsgrunde er styrtdykket, den gennemsnitlige liggetid er nu mere end 1½ år, grundpriserne falder, og sælger betaler momsen:

– Markedet havde en klar forventning om, at den nye momsregel ville få en negativ indvirkning på grundsalget. Branchen antog, at sælger og køber i praksis ville dele momsen i forbindelse med et salg, og dermed ville grundpriserne alt andet lige stige med 10-15 procent. Det er ikke sket – tværtimod har priserne fortsat sit fald, og det efterlader grundsælgerne i en alvorlig knibe, konstaterer cheføkonom Jens Nyholm fra Spar Nord.

Februar-tal fra Boligsiden.dk, der omfatter alle handler af helårs- og fritidsgrunde via mæglere, viser, at den gennemsnitlige salgspris i februar 2011 var 936.947 kroner. For et år siden lå den gennemsnitlige salgspris på 1.112.499 kroner – altså et fald på 16 procent. Men den nye momsregel tilfører yderligere salt til såret, og prisfaldet er i praksis meget større:

– De nye tal peger på, at grundsælgerne rammes ekstremt hårdt. Dels har grundpriserne generelt fortsat sit fald, og dels skal mange sælgere nu aflevere 20 procent af salgsbeløbet til staten, bemærker Jens Nyholm.

Han nævner som eksempel en byggegrund, der for et år siden havde en værdi på en million kroner. Den vil i dag være faldet med 16 procent til 840.000 kroner som følge af den generelle negative prisudvikling. Men nu er prisen vel at mærke inklusive moms. Det betyder, at sælger kun står med 672.000 kroner, når momsen er betalt til staten. Altså et samlet fald på 328.000 kroner svarende til 32,8 procent på bare et år.

Og priserne ser ud til at fortsætte sit fald:

– På Boligsiden har vi registreret et markant højere salg i november og december 2010 frem til ikrafttrædelsen af de nye momsregler. I 2011 er antallet af handler, og kvadratmeterprisen faldet. Vores seneste salgstal viser eksempelvis, at den gennemsnitlige kvadratmeterpris fra februar til marts er faldet med yderligere 10%, således at den nu ligger på 811 kroner pr. kvadratmeter, konstaterer kommunikationsdirektør Birgit Daetz fra Boligsiden.

Hos Spar Nord tør cheføkonomen ikke love udsigt til bedring:

– Med de usædvanligt høje liggetider er det vores forventning, at vi vil se yderligere prisfald de kommende måneder. Derudover vil en eventuelt stigende rente påvirke priserne yderligere i nedadgående retning, konstaterer Jens Nyholm.


For yderligere information kontakt venligst:

  • Cheføkonom Jens Nyholm, Spar Nord. Tlf.: 9634 4057, e-mail: jny@sparnord.dk
  • Kommunikationsdirektør Birgit Daetz, Boligsiden.dk. Tlf. 7027 4999, e-mail: bcd@boligsiden.dk
  • Presseservice: Leif Lind Simonsen, Spar Nord. Tlf.: 2527 0330, e-mail: lsi@sparnord.dk

Om Spar Nord

Med 275.000 kunder og mere end 1.500 medarbejdere er Spar Nord blandt de største banker i Danmark. Siden 2002 har Spar Nord åbnet 18 nye lokale banker og tilkøbt ni filialer fra andre pengeinstitutter, og i dag har Spar Nord i alt 71 lokale banker fordelt over hele landet. Spar Nord ejes af mere end 110.000 aktionærer.

For yderligere oplysninger se: www.sparnord.dk

Om Boligsiden.dk

Boligsiden.dk er Danmarks mest besøgte boligportal med 2 millioner besøg om måneden. Boligsiden er mæglerbranchens boligsite. Det betyder, at alle boliger fra danske ejendomsmæglere vises på boligsiden.dk, som altid opdateres hurtigt med fotos og fakta.

Ejendomsmæglerne indberetter også salgsdata direkte til Boligsiden.dk, så snart en bolig er solgt. Dermed er Boligsiden.dk ene om at være i besiddelse af de seneste data på solgte ejendomme.

For yderligere oplysninger se: www.boligsiden.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Afstemning

Boligsidens presseservice

Boligsiden A/S
Kronprinsensgade 6, 2.
1114 København K
Telefon: 70 27 49 99
Mail: presse@boligsiden.dk
CVR: 12375646