Renoveringer flyttede huset fra energimærke C til A

  1. december 2020   ·   3 MIN

50’er-huset fik nye vinduer og døre, efterisolering af loftet og solceller på taget og gik fra energimærke C til A.

Beboere

I huset bor Ricard og Pinky med deres 2 børn. Den yngste blev født, lige efter familien flyttede ind i huset, og inden den gennemgribende renovering var helt færdig.

Familien kom fra en lejlighed og valgte deres hus pga. den lukkede og beplantede have med den store terrasse. Den ville være god for børnene. De kendte også kvarteret.

Oprindeligt drømte Ricard, som er ved at uddanne sig til bygningskonstruktør, om at bo i et lavenergihus. Og familiens hus skulle derfor bruge så lidt energi som muligt. Derfor var det et plus, at huset havde et fornuftigt energimærke, C, og at taget vendte mod syd, så det var velegnet til solceller.

Beslutning

Vi har ofte familie til overnatning og ville gerne have bedre plads til dem. Det var en vigtig grund til, at vi straks gik i gang med den store renovering.

Dertil kom ønsket om at øge isoleringen og have solceller på taget. Hvorfor bruge og betale for noget, som ikke er nødvendigt?

Da Ricard læser til bygningskonstruktør og har en håndværkerbaggrund, kunne han selv stå for meget af arbejdet og planlægningen. På den måde kunne vi holde omkostningerne nede på et fornuftigt niveau.

Rådgivning

Vi havde tidligere set på lavenergihuse, da vi havde en byggegrund. I den forbindelse var vi kommet i kontakt med en tømrer, der også var energivejleder. Ham havde vi tillid til, og ham valgte vi som rådgiver og sparringspartner til hele projektet. Det skete uden at indhente tilbud fra andre.

Det valg har vi været meget tilfredse med. Tømreren skitserede løsningerne.

Økonomi

Før vi købte huset, diskuterede vi energirenoveringen med banken. Det var vigtigt for os, at banken sagde ok til den planlagte energirenovering, og at de vurderede, at den ville forøge husets værdi. Dels så vi kunne få et lån, og dels for at være sikre på at se pengene igen, hvis vi vil sælge huset. Det blev heldigvis til et ja.

Vores budget til renoveringen holdt, og der var kun uforudsete udgifter til udskiftning af alle elinstallationer, der var ulovlige. Men det blev dækket af ejerskifteforsikringen. Faktisk var der plads i budgettet til at gøre lidt mere end planlagt fra starten.

Forløb

Det var en udfordring for os, at der kun var 1½ måned fra overtagelsen til indflytningen. Derudover var vi presset af, at barn nummer 2 var på vej.

I starten gik det godt, og stueetagen var stort set færdig til tiden. Men under maling af lofterne blev Ricard klar over, at elinstallationerne var ulovlige. Det forsinkede det hele, men vi nåede da at blive færdige med stueetagen, inden barnet blev født, og med 1.-salen 14 dage efter. Så manglede vi bare gæsteværelset.

Det var hårdt at renovere hus samtidig med at få barn – det var arbejde aften efter aften og nat efter nat. Den rådgivende tømrer var en stor hjælp, både i forbindelse med det planlagte arbejde og ved uforudsete hændelser.

Resultat

Det var hårdt, da det stod på. Men nu er vi bare glade for resultatet. Det er dejligt at sidde og drikke kaffe og vide, at huset er i orden, og intet vil gå i stykker.

Og så synes vi selv, at det er imponerende at bo i et hus fra 1953, der lever op til et energimærke A. Dem er der ikke mange af. Vi er stolte af det, vi har lavet, og vi anbefaler det meget til familie og venner.

Der var sprosser i de tidligere vinduer. I stedet for har vi valgt vinduer med store vinduesflader, som passer bedre til huset. Det har givet meget mere lys i huset, og de nye vinduer betyder også, at vi ikke længere kan høre den nærliggende motorvej.