Per Bie, direktør danbolig
Skrevet af Indblik-forfatter
GEM ARTIKEL    Indblik i Boligmarkedet   12. februar 2018   ·   2 MIN

Er der party i provinsen?

Indblik er i denne uge skrevet af Per Bie, adm. direktør i danbolig.

Når toget starter i København, går der som bekendt noget tid, inden det når til Skagen. Sådan er det også på boligmarkedet, hvor opsvinget – i hovedsageligt København og Aarhus – de seneste år har spredt sig som ringe i vandet til nu at omfatte stort set hele landet. Men spørgsmålet er, hvor godt det faktisk går uden for de store byer?

For at kunne give et bud på det har jeg allieret mig med statistikker fra Boligsiden.dk og set nærmere på handelsaktiviteten, salgspriserne og salgstiderne i by-, land- og yderkommunerne.

Salget gik frem i land- og yderkommunerne

Starter vi med at se på handelsaktiviteten, så viser statistikkerne, at bykommunerne er blevet overhalet indenom. I land- og yderkommunerne er antallet af handler i 2017 steget med henholdsvis 13 og 17 procent i forhold til 2016, mens stigningen i bykommunerne er fem procent

Det er en markant fremgang og et tydeligt bevis på, at opsvinget har bidt sig fast i boligmarkedet uden for de store byer. I bykommunerne er fremgangen mindre, men her har opsvinget til gengæld været i gang i flere år og med markant flere bolighandler.

2017 var et godt år for boligsælgerne

Salgspriserne har også fået et nøk opad. I 2017 blev en bolig i yderkommunerne i gennemsnit solgt til 1.110.000 kroner, hvilket er 12 procent højere end året inden. Til sammenligning er priserne i bykommunerne steget med otte procent, og gennemsnitsboligen blev her solgt til 2.860.000 kroner.

Prisstigningerne har med andre ord haft mest fart på i yderkommunerne, men det er værd at bemærke, at priserne i bykommuner er steget fra et højt niveau til et endnu højere niveau.

Boligsælgerne har ligeledes kunnet glæde sig over et hurtigere salg i 2017. I bykommunerne er salgstiden faldet fra 173 dage i 2016 til 107 dage i 2017, mens salgstiden i yderkommunerne faldt fra 307 dage til 291 dage i samme periode. Den udvikling skal formentlig forklares med mekanismerne på boligmarkedet, hvor stigende priser i byerne får flere til at søge længere væk med større efterspørgsel til følge.

Pendlergrænsen flytter sig

Men prisen er langt fra det eneste parameter, som er afgørende i en bolighandel. For selv om boligpriserne bliver mere overkommelige længere væk fra bykommunerne, kan det også betyde længere afstand til især arbejde.

For mange er det dog ingen hindring. Og i opgangstider, hvor priserne stiger i byerne, så flytter pendlergrænsen sig stille og roligt. Det understreger en brugerundersøgelse fra Boligsiden.dk, hvor 34 procent svarer, at de nu er villige til at køre op til 50 kilometer for at komme på arbejde.

Festen fortsætter lidt endnu

Hvis vi stykker ovenstående sammen, kan vi derfor sætte to streger under, at der er fremgang i land- og yderkommunerne.

De stigende boligpriser i byerne har udvidet grænserne for, hvor langt vi er villige til at flytte, og når vi samtidig tager højde for udflytningen af de statslige arbejdspladser og de strammere udlånsregler, bliver det interessant at se, hvor store ringene i vandet bliver i år. Jeg føler mig rimelig sikker på, at festen i provinsen ikke slutter i 2018.

Relaterede artikler

24. February 2018
I hvilken retning bevæger huspriserne sig i løbet af 2018? I en afstemning blandt brugerne...
21. February 2018
Antallet af solgte ejerlejligheder i årets første måned ligger for første gang siden 2011...

 

Læs mere

Har 60 plus mistet snusfornuften?
19. februar 2018   ·   3 MIN

Boligoptimismen spirer – men alle skal med!
5. februar 2018   ·   3 MIN

20-årige lån kan spare boligejerne for tusindvis af kroner
29. januar 2018   ·   3 MIN

Køb sommerhus for klimaets, samfundets og din egen skyld
22. januar 2018   ·   3 MIN

Valg af lån er ikke helt så nemt
15. januar 2018   ·   4 MIN

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Mest læste

Huskøb: Her er byggeårene der storsælger
9. februar 2018   ·   2 MIN
Boligoptimismen spirer – men alle skal med!
5. februar 2018   ·   3 MIN
København: Små lejligheder stiger mest i pris
1. februar 2018   ·   2 MIN
Pristjek: Her får du mest sommerhus for pengene
20. februar 2018   ·   3 MIN
Nye tal: Stor ulighed på det danske boligmarked
13. februar 2018   ·   2 MIN

Afstemning


Boligsidens presseservice

Boligsiden A/S
Kronprinsensgade 6, 2.
1114 København K
Telefon: 70 27 49 99
Mail: presse@boligsiden.dk
CVR: 12375646