Billig studiebolig: Sådan køber du lejlighed med en ven

Skrevet af Ahn Line Woo Shing Hai
Journalist
GEM ARTIKEL    Lejlighed   23. januar 2017   ·   6 MIN

Synes du, at det lyder besværligt at købe lejlighed sammen med en ven? Det behøver det ikke at være, så længe I har styr på det juridiske.

Den halvårlige studiestart er lige rundt om hjørnet, og det betyder, at en masse unge mennesker jagter et nyt hjem i landets største byer. Her det kan være lidt af en udfordring for en slunken konto at finde tag over hovedet med mindre, man er til vintercamping eller har nogle særdeles gæstfri venner i nærheden.

Og er økonomien ikke til at blive boligejer på egen hånd, kan det godt betale sig at tænke i alternative løsninger. En mulighed er at finde en billig ejerlejlighed, der med to budgetter kan blive SU-venlig.

Få det praktiske på plads

Ideen om at købe bolig sammen med en ven er sikkert ikke ny for mange, men tanken om at blande to økonomier sammen i et boligkøb, kan virke skræmmende.

Det behøver det dog ikke at være, så længe du og din ven får talt tingene godt igennem og får det praktiske på plads, inden I begynder boligjagten.

”Hvis man køber bolig med en ven, er det vigtigt, at man sammen gør sig nogle tanker om fremtiden. Hvor længe regner man med at bo sammen, hvad gør man, hvis den ene pludselig vil flytte, og hvad hvis boligen er steget i værdi? De samme udfordringer kan opstå for par, men fordi udgangspunktet for to venner er af praktisk karakter, da de med al sandsynlig skal hver deres vej efter nogle år, kan de juridiske forhold godt skræmme nogen fra ideen om at købe sammen,” siger Brian Rasmussen, der er privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank.

Hvis den ene flytter

Han anbefaler, at man laver et samejedokument hos en advokat, så begge parter ved, hvad der skal ske, hvis den ene vælger at flytte. Det er særligt vigtigt, da man som ejer hæfter solidarisk for hele gælden.

Mens kærestepar jævnligt svinger forbi banken til en snak om boliglån, er det langt mere sjældent, at rådgiverne hos Arbejdernes Landsbank oplever, at to venner ansøger om et lån sammen. Det sker oftere, at en studerende – enten selv eller med forældrenes hjælp – køber en lejlighed med henblik på at udleje et værelse til en kammerat, fortæller Brian Rasmussen.

”Det er de mest typiske konstellationer, men det betyder ikke, at det er mere besværligt for to venner at låne sammen. Kravene til økonomien er de samme, og vi vurderer dem på lige fod med andre, for eksempel par der køber bolig sammen. Så man skal ikke holde sig fra ideen, hvis bare man har det juridiske på plads,” siger Brian Rasmussen.

Du skal være hurtig

Har du og din ven besluttet jer for at købe en ejerlejlighed sammen, er der gode muligheder for at finde delevenlige studieboliger til omkring 1,5 millioner kroner i Aarhus og København, mens priserne i Odense og Aalborg er på lavere blus. Her kan man også finde boliger, der egner sig til en enkelt SU-økonomi, hvis du bevæger dig blot få kilometer uden for centrum.

Vil I bo centralt, eller krydre hjemmet med altan eller spisekøkken, er det en god idé at holde sig godt opdateret på, hvad der kommer i udbud.

”Antallet af de helt billige og delevenlige ejerlejligheder i studiebyerne, som er i udbud, er begrænset, og det lægger pres på eventuelle købere. Det kan derfor godt betale sig at tage en detaljeret snak med en potentiel købsmakker om, hvad I går efter, så I kan slå til, ligeså snart I ser en interessant bolig. Som markedet ser ud nu, skal man være hurtig,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Overvejer du at flytte sammen med en ven eller studiekammerat? Vi har fundet en række delevenlige lejligheder i landets fire største byer – tag et kig.

ODENSE

Nyborgvej 104B, st. th., 5000 Odense C
60 kvm / 3 vær.
Udbudspris: 989.000 kr.
Centralt beliggende og perfekt studiehybel for to. Lejligheden har åbent køkken til stuen, hvor der er plads til en store flyder af en sofa og to værelser, der begge har udgang til boligens terrasse.

Kochsgade 80, 3. th., 5000 Odense C
61 kvm / 2 vær.
Udbudspris: 995.000 kr.
Hyggelig lejlighed med god rumfordeling. Indkøbsmuligheder er fem minutters gang fra lejligheden, Odense city kan nås på 10 minutter på cykel, og turen ud til Syddansk Universitet tager 20 minutter på den tohjulede.

Nansensgade 9, 1. th., 5000 Odense C
65 kvm / 2 vær.
Udbudspris: 1.145.000 kr.
Lys lejlighed i en ejendom med både nyere tag og vinduer. Der er brugsret til kælderrum, vaskeri og et lækkert haveanlæg med grill. Fra det ene værelse er der udgang til en mindre altan.

Astrupvej 2, st., 5000 Odense C
77 kvm / 3 vær.
Udbudspris: 1.195.000 kr.
Stor lejlighed med to soveværelser, køkkenalrum og stue. Køkkenet er opført i 2015 og badeværelset er med separat bruseniche. Perfekt delelejlighed, der endda kan rumme tre, hvis der sættes en dør i ind til stuen.

AALBORG

Østerbro 91, kl. tv., 9000 Aalborg
71 kvm / 2 vær.
Udbudspris: 899.000 kr.
Oplagt studiebolig beliggende mellem universitetsbyen og centrum af Aalborg. Lejligheden er en høj kælderlejligheden i en ejendom for enden af Østerbro. Lækkert køkken, nye vinduer og godt lysindfald.

H. C. Andersens Vej 16, st. th., 9000 Aalborg
83 kvm / 3 vær.
Udbudspris: 1.095.000 kr.
Indflytningsklar lejlighed, der er oplagt at dele for to personer. Der er mulighed for, ud over egne værelser, at lave en fælles stue i det værelse, hvor der er indgang til det separate badeværelse. Der er indgang til toilet fra entreen.

Valdemarsgade 8, st. th., 9000 Aalborg
60 kvm / 2 vær.
Udbudspris: 1.195.000 kr.
Lejlighed med god rumfordeling beliggende helt centralt i Aalborg centrum. Flot, nyere køkken og separat bad og toilet. Selvom den ligger i stuen, er lejligheden dejlig lys, og det ene værelse ligger ud mod en stille gård.

Lollandsgade 4, 2. th., 9000 Aalborg
64 kvm / 2 vær.
Udbudspris: 1.250.000 kr.
Rummelig toværelses i øgadekvarteret med en fænomenal placering lige op ad Østre Anlæg med den smukke sø i centrum. Tæt på indkøb, Strandparken, Musikkens Hus og Aalborg centrum.

AARHUS

Emmasvej 17, st. tv., 8220 Brabrand
70 kvm / 2 vær.
Udbudspris: 1.050.000 kr.
Lækker lejlighed i Brabrand med både Brabrandsøen og indkøbscentret City Vest lige i nærheden. Der er spiseplads i køkkenet og udgang til en lille altan fra det største af værelserne. Aarhus midtby kan nås på 15 minutter på cykel.

Rundhøj Alle 107, 2. tv., 8270 Højbjerg
86 kvm / 4 vær
Udbudspris: 1.375.000 kr.
Bosætter du dig lidt uden for centrum, i Højbjerg, kan du få denne store lejlighed med hele fire værelser, der kan nemt deles af tre personer. Fælles vaskeri og cykelrum og kun 4,5 km ind til centrum.

Silkeborgvej 176, st. th., 8000 Aarhus C
51 kvm / 2 vær.
Udbudspris: 1.548.000 kr.
Højloftet delevenlig lejlighed med mulighed for en lille spiseplads i køkkenet, der har opvaskemaskine. Der er kort gåafstand til Botanisk Have, det kommende VIA University College, Handelshøjskolen, og universitetet ligger i cykelafstand.

Skanderborgvej 210, 1. th., 8260 Viby J
70 kvm / 2 vær.
Udbudspris: 1.575.000 kr.
Genial delelejlighed med udgang til altan fra begge af lejlighedens to værelser. Boligen er beliggende på Viby Torv, og lige uden for døren finder du både Viby Centret, sportshal, indkøb og flere busser, der kører ind til midtbyen.

KØBENHAVN

Peter Bangs Vej 276, st. th., 2500 Valby
54 kvm / 2 vær.
Udbudspris: 1.375.000 kr.
I Valby på grænsen til Frederiksberg finder du denne lejlighed, hvor Grøndalsparken ligger som en forlængelse af den hyggelige gårdhave. Damhussøen er lige i nærheden, og du får derfor masser af natur, selvom du er tæt på byen.

Vigerslevvej 285B, st. th., 2500 Valby
49 kvm / 2 vær.
Udbudspris: 1.299.000 kr.
Med Vigerslevparken som nabo kan du få græs under fødderne på bare et minut. Ejendommen har fået renoveret facaden og fået lagt nyt tag, og selve lejligheden fremstår indflytningsklar. Der er mulighed for spiseplads i køkkenet.

Kastrupvej 167, st. tv., 2300 København S
52 kvm / 2 vær.
Udbudspris: 1.450.000 kr.
Lejligheden indeholder to værelser, hvor der er udgang til altan fra det ene, badeværelse med god plads og flot Svanekøkken med god opbevaringsplads. Busser afgår lige i nærheden, og Rådhuspladsen er blot en cykeltur væk.

Peter Ipsens Allé 3, 2. 63, 2400 København NV (vist på billede)
55 kvm / 2 vær.
Udbudspris: 1.495.000 kr.
Lækker, indflytningsklar lejlighed i Københavns Nordvestkvarter. Lejligheden er blevet opdateret med et pænt elementkøkken, og der er desuden spiseplads til dig og din bofælle. Det store badeværelse er med gulvvarme og vaskesøjle.

Kategorier

Lejlighed

Relaterede artikler

25. February 2019
Indblik er i denne uge skrevet af Mikkel Høegh, der er boligøkonom i Jyske Bank....
7. January 2019
Indblik er i denne uge skrevet af Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit...