Hus, villa, parcelhus, villavej, hæk, tag. Foto: David Buchmann (Boligsiden.dk)
Skrevet af Anne-Mette Bache Jensen
GEM ARTIKEL    Bolighandel   18. august 2016   ·   2 MIN

Hedt boligmarked får antallet af tvangsauktioner til at styrtdykke

Siden 2010 er antallet af tvangsauktioner raslet ned. Det ses især i Region Hovedstaden, hvor antallet af tvangsauktioner er faldet med 71 procent. Det store fald skyldes, ud over den generelle bedring af økonomien, i høj grad det blomstrende boligmarked med mange handler og faldende salgstider, viser tal fra Boligsiden.dk.

 

De stigende boligpriser, lave renter, øgede antal handler og faldende salgstider er ikke bare en fordel for boligejere i al almindelighed. For i takt med at det er gået fremad på boligmarkedet, er antallet af tvangsauktioner nemlig faldet markant i samme periode, da flere boliger kan sælges i fri handel.

Den klare sammenhæng mellem fremgangen på boligmarkedet og reduktionen i antallet af tvangsauktioner ses især i Region Hovedstaden, hvor antallet af tvangsauktioner er faldet med hele 71 procent fra januar til juli 2010 til samme periode i 2016. Konkret betyder det, at antallet af tvangsauktioner på den syv måneders periode er faldet fra 110 til 32.

I samme periode er antallet af bolighandler i fri handel steget med 35 procent i Region Hovedstaden, mens salgstiden er faldet fra 165 dage til 120 dage for villaer og fra 137 til 71 dage for ejerlejligheder.

”En kort salgstid betyder meget for at undgå tvangsauktion. Boligerne ryger på tvang, hvis de ikke kan blive solgt hurtigt i fri handel, så når salgstiden falder, øger det chancen for at undgå en tvangsauktion. Derudover er det en klar fordel for både boligejer og kreditor, når boligen kan sælges på normal vis, da salgsprisen som regel er højere end på tvang”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Mange bolighandler i yderområderne giver færre tvangsauktioner

I resten af landet svarer det fald, der har været i antallet i tvangsauktioner, næsten til den stigning, der har været i antallet af frie handler. I Region Sjælland er antallet af tvangsauktioner faldet med 45 procent fra januar til juli 2010 sammenlignet med januar til juli 2016, mens antallet af frie handler er steget med 53 procent i samme periode.

I Region Syddanmark er antallet af tvangsauktioner faldet med 33 procent, mens antallet af frie handler er steget med 32 procent, og samme mønster genfindes i resten af landet.

”Det store fald i antallet af tvangsauktioner også uden for hovedstadsområdet skyldes især, at boligmarkedet i yderområderne er vågnet op til dåd. Nu bliver der solgt boliger i områder, der før har kørt på meget lavt blus, og dermed afværger man i mange tilfælde tvangsauktionerne”, siger Birgit Daetz.

Ændring i antal tvangsauktioner jan-jul. 2010 – jan-jul. 2016

Region Hovedstaden: -71 %

Region Sjælland: -45 %

Region Syddanmark: -33 %

Region Midtjylland: -38 %

Region Nordjylland: -26 %

Ændring i antal frie handler jan-jun. 2010 – jan-jun. 2016

Region Hovedstaden: 35 %

Region Sjælland: 53 %

Region Syddanmark: 32 %

Region Midtjylland: 24 %

Region Nordjylland: 33 %

Udvikling i antal tvangsauktioner 2010 - 2016 (Boligsiden.dk)

Sådan gjorde vi

Antallet af tvangsauktioner bygger på tal fra Danmarks Statistik. Der er set på perioden januar til juli 2010 sammenlignet med januar til juli 2016. Antallet af bolighandler er tal fra Boligsiden.dk fra første halvår 2010 til første halvår 2016.

Relaterede artikler

29. June 2018
Omkring 3.200 af de danske sommerhuse er ejet af personer med bopæl i udlandet. Størst er...
7. May 2018
Indblik er i denne uge skrevet af Peter Jayaswal, der er direktør for Ejendomsfinansiering...

 

Læs mere

Det går stærkt på sommerhusmarkedet
19. august 2018   ·   1 MIN

Dyrt eller billigt: Det koster et hus i din kommune
17. august 2018   ·   2 MIN

Hvert fjerde hus bliver nu solgt på under en måned
15. august 2018   ·   2 MIN

10 huse der er værd at køre en time for
14. august 2018   ·   2 MIN

Størst og mindst: Se rekorderne på boligmarkedet
10. august 2018   ·   2 MIN

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Mest læste

Afstemning

Boligsidens presseservice

Boligsiden A/S
Kronprinsensgade 6, 2.
1114 København K
Telefon: 70 27 49 99
Mail: presse@boligsiden.dk
CVR: 12375646