Helle Larsen
Skrevet af Indblik-forfatter
GEM ARTIKEL    Indblik i Boligmarkedet   20. august 2015   ·   3 MIN

Bofællesskab på tre måder

Denne uges Indblik er skrevet af advokat Helle Larsen.

Når man vælger at etablere et boligfællesskab, er der mange, der tror, at dét med, hvordan man indretter sig i hverdagen kommer af sig selv.

Et boligfællesskab kan dække over mange ting. Det kan være tre gymnasievenner, der flytter til studiebyen i en lejlighed, som den enes forældre ejer, en familie, der har set mulighederne i at bedsteforældre, børn og børnebørn bor under samme tag, eller gamle venner, der gerne vil have en fritidsbolig sammen.

Der er fordele ved at dele en bolig. Man kan måske få råd til en bedre beliggenhed eller bedre faciliteter. Men der er ting, man er nødt til at få snakket om, og nogen gange skrevet ned, for at det ikke skal blive kilden til kævl og uvenskab.

De tre typer af boligfællesskaber, jeg nævnte ovenfor er selvfølgelig ikke ens. Der er forskellige typer drøftelser, der skal til.

Studerende i delelejlighed

De tre gymnasievenner, der bor sammen i den enes forældres lejlighed. De og ejerforældrene skal have styr på, hvem der er lejer. Her er den største risiko, at hvis alle tre står på lejekontrakten, kan det betyde, at en af de andre unge mennesker efter lejeloven har krav på at fortsætte lejemålet, hvis de to andre flytter.

Rådet til forældrekøberne kan være at sørge for at leje ud til jeres barn, og giv jeres barn lov til at videreudleje værelser i lejligheden. Hvis kun barnet er lejer, vil lejemålet mellem barnet og barnets kammerater være et lejemål om et værelse i egen bolig, der kan opsiges med 1 måneds varsel. Hvis der lejes ud til alle i forening, kan hver især kræve at fortsætte med lejemålet.

Rådet til de tre, der skal dele lejligheden, er at få nedskrevet en husorden, så det fra starten er helt klart, hvem der gør rent på fællesarealer, om man har fælles madbudget, hvornår man må holde fest osv. Listen er uendelig. Mulighederne for misforståelser, fejlfortolkning af de andres grænser er mange. Hvis en vil flytte, hvordan finder man så en ny til det ledige værelse? Bestemmer ”hovedlejeren”, kan den fraflyttende komme med en ny?

Få talt om det, og aftal, hvad konsekvensen er, hvis reglerne – og betaling af leje og fællesudgifter – ikke overholdes.

Flere familier i samme hus

De familier, der ser fordele i at rykke sammen i et hus, skal gøre sig klart, at det også her er nødvendigt at aftaler, fx om man skal leve som én stor familie eller som to husstande, der bor i samme hus

Det er nødvendigt at beslutte, hvordan familierne bidrager til økonomien, og hvordan større udgifter som fx nyt tag skal finansieres. Også her skal familierne overveje, hvad der sker, hvis den ene familie pludselig ikke har så mange penge, enten på grund af sygdom, arbejdsløshed eller hvis bedsteforældrenes pensioner er blevet så små, at de ikke har råd til at betale deres andel af det ny tag.

Gode venner deler sommerhus

De gamle venner, der gerne vil have et fælles feriehus på Samsø. Deres opgave er detaljeret på en tredje måde. Her drejer det sig især om brugsretten og smag i forhold til indretningen af det fælles hus, der kan skabe konflikt, og ikke mindst spørgsmålet om, hvordan praktiske opgaver som græsslåning bliver fordelt.

Hvordan skal huset se ud, når man tager hjem? Hvilke pyntegenstande accepteres? Har man ret til at leje eller låne ud til andre? Hvem har ret til at holde påske i huset, og hvem vælger sommerferieuger først? Hvad nu hvis man ikke samtidigt synes, at vinduerne skal skiftes?

Brug tiden – før I laver et boligfællesskab – til at få drøftet tingene. Få dem skrevet ned, brug gerne en professionel rådgiver, der kan hjælpe jer med at sørge for, at I får snakket om tingene. Er I først blevet trætte af rodet, den manglende rengøring eller deltagelse i arbejdslørdagen, bliver det nemt en dårlig oplevelse, har I grinet af, at det aldrig bliver et problem, hvem der skal tage fortrapppen, så har I forhåbentlig også plads til at snakke om de ting, I ikke fik aftalt fra starten.

Relaterede artikler

26. April 2017
Over 210.000 danskere lider af ensomhed. Det sætter kampagnen Danmark Spiser Sammen fokus...
5. August 2015
Årets studieoptag er endelig blevet offentliggjort og nu leder horder af nyudklækkede...

 

Læs mere

Har 60 plus mistet snusfornuften?
19. februar 2018   ·   3 MIN

Er der party i provinsen?
12. februar 2018   ·   2 MIN

Boligoptimismen spirer – men alle skal med!
5. februar 2018   ·   3 MIN

20-årige lån kan spare boligejerne for tusindvis af kroner
29. januar 2018   ·   3 MIN

Køb sommerhus for klimaets, samfundets og din egen skyld
22. januar 2018   ·   3 MIN

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Mest læste

Huskøb: Her er byggeårene der storsælger
9. februar 2018   ·   2 MIN
Boligoptimismen spirer – men alle skal med!
5. februar 2018   ·   3 MIN
Pristjek: Her får du mest sommerhus for pengene
20. februar 2018   ·   3 MIN
Nye tal: Stor ulighed på det danske boligmarked
13. februar 2018   ·   2 MIN
Salget af byggegrunde boomer
31. januar 2018   ·   2 MIN

Afstemning


Boligsidens presseservice

Boligsiden A/S
Kronprinsensgade 6, 2.
1114 København K
Telefon: 70 27 49 99
Mail: presse@boligsiden.dk
CVR: 12375646