Rækkehus, Efterår, Natur (Foto: Flemming Ibsen - Boligsiden.dk)
Skrevet af Anne-Mette Bache Jensen
GEM ARTIKEL    Boligsiden   15. marts 2014   ·   2 MIN

Rækkehuse er boligernes energiduks

Hvert fjerde rækkehus, der sælges, har energimærke A eller B. Villaerne når ikke rækkehusene til sokkeholderne.

 

Det seneste år er hvert fjerede solgte rækkehuse præmieret med enten energimærke A eller B, og det placerer rækkehusene helt i toppen over energirigtige boliger. Til sammenligning er det kun godt 5 procent af villaerne, der er i samme liga.

”Rækkehusene er helt klart et langt skridt foran. Typisk er de også yngre end villaerne, og er bygget på et tidspunkt, hvor man var mere opmærksom på at få isoleret m.v. De fleste villaer, der er til salg, er bygget for mere end 50 år siden. Omvendt er det kun få rækkehuse, der er mere end 50 år gamle. Så rækkehusenes force ligger i byggeåret”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Villalejlighederne taber energimærkedysten. Her er det kun en enkelt procent af boligerne, der er pyntet med energimærke A eller B. Her sælges langt de fleste med energimærke D eller E.

Læs også: Forær din nye bolig en energirenovering

Nyt byggeår ingen garanti

Et byggeår inden for de seneste 50 år er dog alene ingen garanti for et godt energimærke. Flere villaer fra 60’erne og 70’erne har et af de tunge energimærker, det vil sige E, F eller G. Men disse huse kan tit for relativt få midler energioptimeres og rykkes en eller flere energiklasser op. Hulmursisolering, nye vinduer og udskiftning af det gamle oliefyr kan gøre meget for husets energiforbrug.

Godt energimærke giver dig mange fordele

Det gode energimærke indikerer, at huset er billigt at opvarme og holder på varmen. Det er noget, du først og fremmest kan mærke på pengepungen. Stigende energipriser gør, at der er en kæmpe forskel på, om du opvarmer en stor villa med et gammelt og evigt tørstigt oliefyr eller det langt billigere fjernvarme.

Samtidig giver et korrekt isoleret hus også et godt indeklima, hvor du undgår træk og kulde. Det er ikke bare godt for dig og dit helbred; det gør det også sværere for skimmelsvamp at sætte sig i væggene, og du får et sundere hus.

Derudover sælges boliger med god energimærkning for højere priser end boliger uden. Og sidder du med den mindste snert af bekymring for miljøet, kan du også slappe af i visheden om, at dit energirigtige hus udleder mindre CO2.

Husk energien, når du alligevel skal renovere

Det kan bedst betale sig at få energioptimeret, når du alligevel er i gang med at renovere. Så når det er tid til at skifte tag, vinduer, bad eller køkken, når du bygger til, udskifter varmeanlægget eller på anden måde har fat i huset, så tænk de gode energiløsninger med ind. Når du skifter det flade tag, så skift også ovenlyskuplen ud med en energivenlig en af slagsen. Isoler kældergulvet, hvis du alligevel skal have det brudt op, og når oliefyret giver op, så skrot olie og vælg en anden billigere og mere miljøvenlig varmeløsning.

Relaterede artikler

24. October 2017
To ud af tre boligkøbere går specifikt efter en bolig med et lavt energiforbrug, viser...
7. October 2017
Hvad er et energimærke, hvorfor skal dit hus have et, og hvordan bliver det til?...

 

Læs mere

Top 10: Midtjyske mæglere lukkede flest hussalg i 2017
23. januar 2018   ·   2 MIN

Afstemning: Hver tredje fik energirenoveret i 2017
13. januar 2018   ·   3 MIN

Bolighit: Her er landets mest populære villaer
11. august 2017   ·   2 MIN

Vild med hund: Køb din egen hundekennel
3. juni 2017   ·   1 MIN

Bo på vandet: 5 husbåde der charmerer
31. maj 2017   ·   4 MIN

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Mest læste

Huskøb: Her er byggeårene der storsælger
9. februar 2018   ·   2 MIN
Boligoptimismen spirer – men alle skal med!
5. februar 2018   ·   3 MIN
Nye tal: Stor ulighed på det danske boligmarked
13. februar 2018   ·   2 MIN
Salget af byggegrunde boomer
31. januar 2018   ·   2 MIN

Afstemning


Boligsidens presseservice

Boligsiden A/S
Kronprinsensgade 6, 2.
1114 København K
Telefon: 70 27 49 99
Mail: presse@boligsiden.dk
CVR: 12375646