Forårsdag foto: Mikael Müller, fotomikael.dk
Skrevet af Henrik Nielsen
GEM ARTIKEL    Bolighandel   12. oktober 2011   ·   2 MIN

Ejerlejligheder i København er nu 12 pct. billigere end i Stockholm

Det er godt 3.000 kr. billigere pr. kvadratmeter at købe ejerlejlighed i København frem for i Stockholm. Sådan har det ikke altid været, og det skyldes til dels den svenske erhvervspolitik, mener Christian Wichmann Matthiessen, professor i geografi.

Hvis man skulle gå med den holdning, at boligpriserne er frygteligt høje i København, bør man kaste et blik på det stockholmske boligmarked. Her er priserne på ejerlejligheder nemlig en del højere end i den danske hovedstad. En ny opgørelse fra boligsiden.dk viser, at det er omkring 12 pct. dyrere pr. kvadratmeter at købe ejerlejlighed i Stockholm. Og det er vel at mærke, når priserne er omregnet til danske kroner.

Fik du læst: Spar 100.000 kroner på en 4-værelses lejlighed

”Kvadratmeterpriserne på ejerlejligheder ligger i København på gennemsnitligt cirka 24.600 kr. Det er omregnet 3.200 danske kroner lavere end i Stockholm”, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos boligsiden.dk.

Hun forklarer, at det er relativt nyt, at priserne ligger højere i den svenske hovedstad. Frem til september 2010 var de ejerlejlighederne dyrere i København end i Stockholm. Dengang overhalede de stockholmske priser imidlertid de københavnske, og siden har priserne ligget lavere i København.

Højere økonomisk vækst hæver priserne
Ifølge professor i geografi ved Københavns Universitet Christian Wichmann Matthiessen er der en god forklaring på udviklingen:

”Den svenske regering har i de seneste fire år formået at skabe en ’udviklingsstemning’, hvor man i højere grad har lykkedes med at tiltrække udenlandske virksomheder til byen. Og byudviklingen er fulgt med, og det smitter af på boligpriserne”, forklarer Christian Wichmann Matthiessen og fortsætter:

Læs også: Hver fjerde andelsbolig sælges på under tre uger

”Den økonomiske vækst er stærkere i Stockholm end i København, idet væksten i varer og tjenesteydelser er dobbelt så høj i Stockholm. Det går med andre ord godt i Stockholm. Man har formået at hævde sig internationalt, ligesom både virksomheder og borgere bakker op om udviklingen. Og økonomien er simpelthen stærkere i Sverige”, siger han.

Krisen trykker nu også i Stockholm
Priserne i Stockholm er imidlertid begyndt at falde i foråret 2011, og ejerlejlighederne i den svenske hovedstad er i dag omkring 1.800 kroner lavere end i marts måned.

”Det skyldes fortrinsvis den almindelige krisestemning i hele Europa”, mener Christian Wichmann Matthiessen.

Selv om priserne det seneste halve års tid er faldet i Stockholm, og de i samme periode har holdt nogenlunde niveau i København, er det altså stadig en hel del billigere at købe ejerlejlighed i den danske hovedstad.

Relaterede artikler

13. June 2013
Boligsidens Markedsindeks har vist, at priserne på lejligheder og villaer og rækkehuse har...
12. June 2013
Det går rigtig godt med salget af ejerlejligheder. Antallet af solgte lejligheder er...

 

Læs mere

Boligkøbere fik rabat på 6,3 milliarder kroner i 2017
23. februar 2018   ·   2 MIN

Salget af ejerlejligheder falder i de største byer
21. februar 2018   ·   3 MIN

Unikke boliger: Køb et stykke Danmarkshistorie
17. februar 2018   ·   3 MIN

Her er flest huse til salg i mere end et år
15. februar 2018   ·   2 MIN

Vinter-OL på boligmarkedet: Se årets vindere
10. februar 2018   ·   3 MIN

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Mest læste

Huskøb: Her er byggeårene der storsælger
9. februar 2018   ·   2 MIN
Boligoptimismen spirer – men alle skal med!
5. februar 2018   ·   3 MIN
Nye tal: Stor ulighed på det danske boligmarked
13. februar 2018   ·   2 MIN
Salget af byggegrunde boomer
31. januar 2018   ·   2 MIN

Afstemning


Boligsidens presseservice

Boligsiden A/S
Kronprinsensgade 6, 2.
1114 København K
Telefon: 70 27 49 99
Mail: presse@boligsiden.dk
CVR: 12375646