Martins hus_5
Skrevet af Henrik Nielsen
GEM ARTIKEL    Boligomsætning   12. april 2011   ·   2 MIN

Liggetider mere end fordoblet i Vest- og Sydsjælland

Liggetiderne på huse i Vest- og Sydsjælland er mere end fordoblet de seneste tre år og ligger i dag på et noget højere niveau end i resten af landet. Udbudspriserne har derimod udviklet sig som i resten af landet. Det viser tal fra boligsiden.dk.

At det er blevet sværere at sælge bolig kommer næppe længere bag på nogen. Men at husene i dag gennemsnitligt står til salg i mere end dobbelt så lang tid som for tre år siden kan sikkert overraske en hel del.
Tal fra boligsiden.dk viser således, at den gennemsnitlige liggetid for huse til salg i Vest- og Sydsjælland for to et halvt år siden kun var på godt fire måneder. I dag er denne steget til 10 måneder.

”Der tegner sig et billede af et husmarked, som er trængt sammenlignet med resten af landet. For hvor den gennemsnitlige liggetid i Vest- og Sydsjælland for tre år siden med 130 dage var 11 dage lavere end landsgennemsnittet, har de udbudte huse i landsdelen i dag i gennemsnit stået til salg i knap 300 dage. Til sammenligning er landsgennemsnittet nu en måned lavere”, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Prisfald 22 % på tre år
Når det gælder prisudviklingen, følger hussælgerne i Vest- og Sydsjælland derimod nærmest til punkt og prikke mønstret, som det tager sig ud i resten af landet. Siden begyndelsen af 2008 er udbudspriserne således faldet med 22 pct. i landsdelen, mens tallet for landet som helhed er 21 pct.

Noget er imidlertid ikke helt rigtigt, for Vest- og Sydsjælland er i dag en af de landsdele, hvis ikke landsdelen, der er hårdest ramt af det vingeskudte hjemlige boligmarked. Det er svært at finde købere til huse og ejerlejligheder, og liggetiderne i landsdelen kunne antyde, at priserne måske ikke er faldet helt nok – i hvert fald set med købers øjne.

Priser har næppe set bunden
”Al erfaring viser, at der er tæt sammenhæng mellem pris og liggetid, og udbudspriserne er godt nok faldet i takt med resten af landet. Men når liggetiderne er så meget højere i Vest- og Sydsjælland, som tilfældet er, kunne noget tyde på, at priserne endnu ikke helt har set bunden”, vurderer Birgit Daetz.

Den manglende tilpasning skyldes blandt andet, at udbudspriserne er faldet så meget i hovedstadsområdet, at mange københavnere, som skal videre fra lejlighed til hus, ikke i samme omfang som tidligere ser sig nødsaget til at flytte ud på Sjælland. Det rammer hussælgerne i Vest-og Sydsjælland.

Den gode nyhed er så, at husene i lokalområdet i dag er udbudt til en gennemsnitlig kvadratmeterpris på omkring 12.300 kroner. Det er godt 11 pct. under landsgennemsnittet og burde kunne lokke købere fra andre dele af Sjælland til.

Udviklingen i liggetid – antal dage
Vest_Sydsjælland_liggetider_03_2011
Kilde: Boligsiden.dk

Udviklingen i udbudspriser pr. kvadratmeter
Vest_Sydsjælland_udbuds_m2_priser_03_2011
Kilde: Boligsiden.dk

Relaterede artikler

13. June 2013
Boligsidens Markedsindeks har vist, at priserne på lejligheder og villaer og rækkehuse har...
12. June 2013
Det går rigtig godt med salget af ejerlejligheder. Antallet af solgte lejligheder er...

 

Læs mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Afstemning

Boligsidens presseservice

Boligsiden A/S
Kronprinsensgade 6, 2.
1114 København K
Telefon: 70 27 49 99
Mail: presse@boligsiden.dk
CVR: 12375646