Andet år i træk med husprisfald på 11 pct.

Parcelhus
Skrevet af Henrik Nielsen
GEM ARTIKEL    Boligtyper   8. februar 2010   ·   3 MIN

Udbudspriserne på huse faldt på landsplan med 11 pct. i 2009. Det sker for andet år i træk, og prisfaldene går igen i alle landsdele. Til gengæld faldt liggetiderne også.

En kvadratmeter dansk villa blev i det forgangne år 1.807 kroner billigere. Det svarer til et prisfald på 11 pct. Og det er andet år i træk, at gennemsnitsprisen på villaer og rækkehuse falder så meget. Det viser en ny opgørelse fra Boligsiden.dk.

Boligsiden har opgjort udviklingen i udbudspriser pr. kvadratmeter og liggetider fra 2007 til 2008 og igen fra 2008 til 2009.
Opgørelsen viser, at der faktisk var prisstigninger to steder i landet fra ’07 til ’08 – 2 pct. i Vestjylland og 3 pct. i Nordjylland. Det er derimod ingenlunde tilfældet, når man ser på udviklingen hen over sidste år.

”Sidste år bar præg af prisfald i samtlige 11 landsdele. Størst i Vest- og Sydsjælland, hvor husejerne efter et prisfald på 9 pct. i 2008 fik barberet yderligere 11 pct. af udbudsprisen. Så boligejerne i den del af landet har taget nogle gevaldige øretæver igennem de sidste to år”, fortæller Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

Kurven knækker snart
Hun fortsætter: ”Til gengæld bremsede prisfaldet op i København by og omegnen. Igennem 2008 faldt priserne cirka 12 pct. i disse to landsdele, men i 2009 var faldet blot på 1 pct. i Københavns omegnskommuner og 2 pct. i selve byen.”

Dermed følger udviklingen i huspriserne det mønster, der er set for ejerlejlighederne; noget tyder med andre ord på, at kurven snart også knækker på husmarkedet.

”Fra mæglerne lyder det, at der er mere gang i salget. Det vil derfor ikke undre, hvis huspriserne i hovedstadsområdet i løbet af nogle måneder går i plus”, vurderer Birgit Daetz.

Derimod gik udviklingen i den anden retning i seks af de 11 landsdele, når man sammenligner med udviklingen gennem 2008 – deriblandt altså Vest- og Sydsjælland som før omtalt.

Udviklingen hård ved Sydjylland
”I Nord- og Vestjylland gik udviklingen som nævnt fra direkte positiv til negativ. Sidste år var prisfaldet i gennemsnit på 1 pct. i den nordligste del af landet, mens udbudsprisen dykkede med 4 pct. i Vestjylland.”

I Østjylland var prisfaldet på 6 pct. i 2008 og 8 pct. i 2009, og fynboerne mistede 3 pct. i 2008, mens faldet sidste år var 7 pct.

Udviklingen i Sydjylland ser imidlertid på papiret værst ud; her var prisfaldet på 1 pct. i 2008, men steg til 9 pct. sidste år.

”Mønstret er ganske tydeligt, at priserne først stabiliserer sig i hovedstaden og omegn og derefter breder sig som ringe i vandet ud i landet. At der så har været minimale prisfald to steder i Jylland oven på fremgang året forinden, hænger sammen med, at prisstigningerne i Nord- og Vestjylland i opgangstiderne var mere beherskede end andre steder i landet”, siger Birgit Daetz.

Liggetider faldt overalt
I øvrigt faldt liggetiderne overalt i landet – både igennem 2008 og 2009. Det største fald ses i Københavns omegn, hvor liggetiden faldt med tre måneder til 197 dage ved udgangen af 2009. Herefter følger København samt Nordsjælland med 63 færre liggedage, så det i dag gennesnitligt tager henholdsvis 217 dage og 243 dage fra huset sættes til salg, til det igen er fjernet fra internettet.

Det mindste fald er i Vest- og Sydsjælland, hvor det i dag kun tager fem dage mindre at komme af med huset sammenlignet med for to år siden.

Pristilpasning om hjørnet?
”Vest- og sydsjællænderne er desværre uden nåde i vores seneste opgørelse. Liggetiden er stort set ikke faldet i to år, og samtidig er priserne bare fortsat nedad. Men pristilpasningen burde også i denne del af landet snart være nået, så der atter kommer hurtigere omsætning i de huse, som mæglerne har på lager”, slutter Birgit Daetz.

Relaterede artikler

13. June 2013
Boligsidens Markedsindeks har vist, at priserne på lejligheder og villaer og rækkehuse har...
12. June 2013
Det går rigtig godt med salget af ejerlejligheder. Antallet af solgte lejligheder er...