ejendommen trb
Skrevet af Henrik Nielsen
GEM ARTIKEL    Boligtyper   23. oktober 2009   ·   3 MIN

Vælg et passivhus og bliv aktiv i klimakampen

Et nyopført passivhus er kun omkring 10% dyrere end et almindeligt hus. Til gengæld bruger det 80% mindre energi til opvarmning, så merudgiften er hentet hjem på kun fem år.


Aldrig har der været så meget liv i debatten om miljø og klima, og der er ingen tvivl om, at det er blevet trendy at være klimabevidst. Og det bliver ikke mindre tilfældet i de kommende år, for klimaproblemerne vurderes til at være en større trussel end en verdenskrig – og dem har vi jo allerede prøvet to af. Ikke noget godt projekt!

Derimod er det et rasende godt projekt at bygge lavenergihuse. I udlandet har man allerede opført 15.000 såkaldte passivhuse, og nu kommer trenden til Danmark. Faktisk er der allerede opført flere hundrede af de klimavenlige passivhuse, der kun bruger den halve energi af et lavenergihus og en femtedel af den mængde et almindeligt energifrådsende hus bruger.

Samtidig koster det kun omkring 10% mere at opføre et passivhus frem for et konventionelt hus.

Ren besparelse efter 5 år
”Tilbagebetalingstiden er kun cirka fem år – efter den tid får man en ren besparelse på sit energiforbrug”, siger Tue Højvang Hattens til Boligsiden.dk. Han er ejendomsmægler hos Et Godt Hjem, som har fem passivhuse til salg i Vejle.

Hos Isover mener salgs- og marketingdirektør Jan Riis Nielsen, at man kan spare mere end 80 procent på energiforbruget sammenlignet med et almindeligt nybygget hus.

”Der er ingen kolde overflader i et passivhus, fordi huset er udstyret med 3-lags termoruder; og den mekaniske ventilation gør, at der altid er et behageligt indeklima med konstant temperatur. Derudover afhænger det af, om huset er i et eller to plan, hvor mange der bor i huset samt en række andre faktorer. Men som rettesnor sparer man minimum 75 til 80 procent i forhold til et almindeligt hus.”

Jan Riis har regnet på besparelsen, og hvis man sparer 10.000 kroner om året på varmeregningen – hvilket langt fra er højt sat – bliver der plads til at låne flere penge i banken.

Lån penge på besparelsen
”Hvis man går med livrem og seler, giver en besparelse på 10.000 kroner årligt mulighed for at låne 185.000 kroner på et 5 procents fastforrentet lån. Vælger man F1-lån med afdrag, så kan man efter mine beregninger låne 232.000 kroner til den nuværende rente”, forlarer Jan Riis til Boligsiden.

Hvis man vælger et passivhus, kan man altså finansiere en god bid af de ekstra omkostninger til byggeriet på det meget lavere varmeforbrug.

Og vælger man et nybygget hus, er der også andre grunde til at vælge passivhuset. For ifølge Jan Riis bliver bygningsreglementet strammet yderligere næste år og igen i 2015 og i 2020.

Sæt varmen i banken
”Jeg er ret sikker på, at når vi når 2020, så er kravene endnu skrappere end til dagens passivhuse. Til den tid vil de nybyggede huse producere et overskud af varme. Man sætter så at sige den overskydende varme i ’banken’ og kan hæve den igen, når man har brug for det.”

Helt så klimavenligt er passivhuset ikke, men en varmeregning på 2.000 kroner – eller derunder – om året i dagens priser vidner om, at beboerne i passivhuset yder en stor aktiv indsats for et bedre klima.

I de kommende uger varmer Boligsiden op til klimatopmødet i Bella Center, der begynder den 7. december. I en række artikler retter vi fokus mod klimaproblematikken og boligmarkedet.
Dette er den første artikel i serien.

Relaterede artikler

11. August 2017
Den villa i udbud, der er blevet set flest gange på Boligsiden.dk, har fået knap 40.000...
3. April 2017
Du kan nu sortere tvangsauktioner efter retskreds på Boligsiden.dk. På den måde kan du få...

 

Læs mere

Landidyl tæt på storbyerne: Se 12 Morten Korch-perler
30. juni 2018   ·   2 MIN

Køl af! Få egen swimmingpool på to budgetter
9. juni 2018   ·   2 MIN

Flere familier bor sammen
24. april 2018   ·   3 MIN

Guide: Sådan gør du et gammelt parcelhus moderne
3. marts 2018   ·   4 MIN

Vild med hund: Køb din egen hundekennel
3. juni 2017   ·   1 MIN

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Afstemning

Boligsidens presseservice

Boligsiden A/S
Kronprinsensgade 6, 2.
1114 København K
Telefon: 70 27 49 99
Mail: presse@boligsiden.dk
CVR: 12375646