Japansk kirsebærtræ blomstrer
Skrevet af Henrik Nielsen
GEM ARTIKEL    Boligtyper   4. marts 2009   ·   2 MIN

Realkreditinstitut advarer mod egne lån

En ny afgørelse fra Skat betyder, at andelshavere i lighed med boligejere nu kan få lån via realkreditten – og dermed lavere renter. Realkredit Danmark advarer imidlertid mod modellen.


Andelslån via realkreditten kan koste foreningen livet!
Så kontant og barsk lyder udmeldingen fra Realkredit Danmark (RD), efter at Skat har åbnet for, at andelsforeninger fremover kan optage realkreditlån og låne pengene videre til andelshaverne.

Fordelen og formålet er at give andelshaverne en mulighed for at optage billigere og mere rentesikre lån, end de hver især ville kunne opnå ved at optage lån på andelsbeviset i et pengeinstitut. Her er renten som bekendt højere.

Ifølge en analyse fra RD er der imidlertid en række ulemper ved løsningen. Foreningen selv eller dens administrator skal nemlig lave den kreditvurdering, som banken normalt foretager af låneansøgeren.

Tvangsauktion kan blive konsekvensen
Er kreditvurderingen ikke fyldestgørende, kan det betyde, at andelsboligforeningen yder for store lån til en andelshaver, der reelt ikke har økonomi til at klare afdragene. Og så hænger foreningen på krogen.

”Hvis én andelshaver ikke betaler til tiden, hæfter de andre andelshavere for lånet. Konsekvensen af manglende betalinger kan blive, at foreningens ejendom bliver sendt på tvangsauktion”, lyder den faretruende melding fra cheføkonom hos RD Elisabeth Toftmann Asmussen.

Hun peger i sin analyse endvidere på, at der kan være andre konsekvenser af at nedbringe andelshavernes renteomkostninger. Foreningen belåner nemlig sin ejendom med helt op til 80 % af værdien, og det forringer mulighederne for at iværksætte vedligeholdelsesprojekter, som kun kan gennemføres med lån.

Spar op til 2.760 kr. pr. million
Ønsker man alligevel at give sig i kast med at optage realkreditlån og formidle lån videre til sine andelshavere, er der imidlertid en god portion penge at spare for låntager. Ifølge RD’s beregninger er det mellem 1.470 kroner og 2.760 kroner billigere om måneden for hver million man låner i realkreditinstituttet sammenlignet med bankernes udlånsrenter. Besparelsen afhænger af, om man optager et flexlån eller et fastforrentet 6 % lån.

For andelshaveren, der ønsker at optage andelslån via realkreditten, kan provenuet imidlertid blive noget lavere, idet andelsforeningen givetvis vil opkræve et gebyr for at administrere og forvalte udlånet.
Dermed er der indtil flere grunde til, at Realkredit Danmark anbefaler, at man tænker sig rigtig godt om, inden man kaster sig ud i at låne penge ud til sine andelshavere.

Relaterede artikler

2. October 2012
Denne uge er indblik skrevet af Henrik Grave fra andelsboligpris.dk...
14. April 2009
Stigende priser på andelsboliger gør det sværere at sælge boligen via foreningens...

 

Læs mere

Guide: Sådan gør du et gammelt parcelhus moderne
3. marts 2018   ·   4 MIN

Vild med hund: Køb din egen hundekennel
3. juni 2017   ·   1 MIN

Bo på vandet: 5 husbåde der charmerer
31. maj 2017   ·   4 MIN

Gods og guld: Fem flotte herregårde til salg
19. maj 2017   ·   2 MIN

Få landlig idyl for under en million kroner
25. marts 2017   ·   3 MIN

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Mest læste

Vilde boliger: Se Danmarks 10 dyreste landejendomme
22. februar 2018   ·   2 MIN
Sommerhussalget stiger 96 procent på fem år
25. februar 2018   ·   1 MIN
Når foråret rammer sommerhusmarkedet
19. marts 2018   ·   2 MIN
Mini-hjem i byen eller kæmpe kasse i provinsen?
14. marts 2018   ·   4 MIN

Afstemning


Boligsidens presseservice

Boligsiden A/S
Kronprinsensgade 6, 2.
1114 København K
Telefon: 70 27 49 99
Mail: presse@boligsiden.dk
CVR: 12375646