hus-b002-bcd
Skrevet af Henrik Nielsen
GEM ARTIKEL    Bolighandel   9. marts 2009   ·   3 MIN

Boligsælgere på Sjælland under pres

I fire ud af ti sjællandske kommuner er det kun omkring 10 % af boligerne, der bliver solgt inden for de første tre måneder. Ifølge en mægler har mange sælgere ikke indset, at udbudsprisen skal ned.


I 17 ud af 43 sjællandske kommuner kniber det gevaldigt med at få solgt villaen, ejerlejligheden og sommerhuset. Problemet er så stort, at under hver ottende sælger formår at få solgt sin bolig i løbet af de første 90 dage, den står til salg.

I syv af disse kommuner er det endda kun 5-10 % af boligerne, der har fået ny ejer inden for tre måneder, fra til salg-skiltet først blev plantet blandt forhavens erantis og vintergækker. På landsplan drejer det sig om i alt otte kommuner, hvor problemet er så stort, og det udtrykker meget godt, hvor svære betingelser de sjællandske boligsælgere har.

Vordingborg på det sydligste Sjælland er en af de kommuner i landet, hvor sælgerne har allersværest ved at gennemføre et hurtigt boligsalg. Det er der ifølge kommunikationschef hos Danbolig Jens Meyer en fornuftig forklaring på.

”Vordingborg er geografisk set en stor kommune, der også omfatter Præstø og Møn. Der er mange sommerhuse, og det marked er temmelig trængt; det påvirker generelt liggetiderne, og derfor er tallene ikke så pæne.”

Liggetid: 2 1/2 år

Nogenlunde det samme billede tegner sig for Frederikssund Kommune i den stik anden ende af Sjælland. Her er det også under 10 % af boligerne, der har fået ny ejer, inden der er gået tre måneder.

”Der er 5.000 sommerhuse i Jægerspris, og der ligger en enorm pukkel – omkring 215 sommerhuse, der er til salg lige nu. Til sammenligning blev der solgt 80-90 stykker i hele 2008 – hos alle mæglere tilsammen. Der er huse, der har ventet på en køber i to et halvt år. Det fortæller vist meget godt, hvor svært det marked har det netop nu, og det påvirker naturligvis statistikken”, forklarer Palle Andersen, der er indehaver af Danbolig i Frederikssund.

Han peger imidlertid også på, at udbudspriserne generelt skal længere ned for at lokke køberne til. Især i Slangerup, hvor priserne ifølge Palle Andersen steg mest, da markedet gik opad.

Skær 30-35 % af prisen

”Kurven var rigtig stejl, da det gik opad. Derfor skal der et ordentligt hug til, før priserne er nede i et fornuftigt leje. Og derfor går der længere tid, før folk forstår, at der skal skæres helt op til 30-35 % af prisen i forhold til toppen.”

Sammenligner man med markedet i København, er det i hovedstadskommunen knap 25 % af boligerne, der bliver solgt inden for 90 dage, så her går udviklingen i den rigtige retning. Og Palle Rasmussen ser nu heldigvis også, at der er en bedring undervejs.
”Tilpasningen er begyndt; det breder sig som ringe i vandet fra København og ud, og det mærker vi nu. De, der er hurtigst til at justere prisen, får også solgt deres bolig.”

Flaskehals

Frederikssund Kommune er lidt speciel, idet den er delt i to af Roskilde Fjord. For at komme fra Frederikssund og Slangerup i vest til Jægerspris og Skibby i øst skal man over den godt 70 år gamle Kronprins Frederiks Bro. Her passerer hver dag 18.400 biler over den kun 150 meter lange og 12 meter brede bro, og det er faktisk kun 4.000 færre, end der kører over Storebæltsbroen i løbet af et døgn.
”Broen er en voldsom flaskehals, og den betyder, at det tager halvanden time at komme til København, så det er ikke så mange, der vil flytte dertil. Priserne skal derfor betydeligt ned”, fastslår Palle Rasmussen.

Det er med andre ord noget af et pres, der er lagt på rigtig mange sjællandske boligsælgere: Sæt prisen ned nu eller vent til senere og tab endnu mere på prisfaldet!

Se hvordan det går med salgstiden for fritidshuse i din kommune.

Relaterede artikler

2. March 2018
Det samlede antal af sommerhuse til salg i Danmark ligger otte procent under niveauet på...
1. March 2018
I januar blev der solgt 1.719 huse i de danske landkommuner. Det er en stigning på 86...

 

Læs mere

Hussalget er eksploderet i Københavns By
22. marts 2018   ·   3 MIN

Boligsalg: Købesummen falder i store dele af landet
21. marts 2018   ·   3 MIN

Her har flest succes med hussalget
18. marts 2018   ·   2 MIN

I disse kommuner er salgstiden på huse under 100 dage
17. marts 2018   ·   2 MIN

Hussalget i Vestjylland er fordoblet på fem år
10. marts 2018   ·   3 MIN

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Mest læste

Sommerhussalget stiger 96 procent på fem år
25. februar 2018   ·   1 MIN
Mini-hjem i byen eller kæmpe kasse i provinsen?
14. marts 2018   ·   4 MIN
Når foråret rammer sommerhusmarkedet
19. marts 2018   ·   2 MIN
Hussalget er eksploderet i Københavns By
22. marts 2018   ·   3 MIN

Afstemning


Boligsidens presseservice

Boligsiden A/S
Kronprinsensgade 6, 2.
1114 København K
Telefon: 70 27 49 99
Mail: presse@boligsiden.dk
CVR: 12375646